Zitverg -  russkiij vezer, torstai - venäläinen ilta. Näin totesimme taas ystävättäreni kanssa tänään venäjäntunnin jälkeen. Ehkä päähän alkaa jotain jäädä, mikään ei ainakaan ole enää niin vaikeaa kuin oli toisella tai kolmannella tunnilla. Lausuminenkin alkaa jo jotenkuten sujua, tosin puhekielessä pitää soveltaa jotain kummallisia venäläisiä sääntöjä. Tässä esimerkki.

Hyvää huomenta kirjoitetaan dobroe utra, paino ensimmäisellä oolla, painoton oo ääntyy aana. Eli eka sana pitäisi kieliopin mukaan lausua doobrae tai doobrai (ee aan jälkeen iiksi). (Ja toinen sana uutra.) Kysyin sitten että kumpi on oikein, siinä dobroessa. Kurssin opettaja vastasi, että tärkeää on vain se kirjain, jossa on paino, muut voivat liudentua sinne jonnekin, olla jotai aan ja aaiin väliltä...

Eli dobroe utra lausutaan doobraii uutra. Eli suomeksi sanottuna sanotaan sanat yhteen ja päristellään vaan huulia vakuuttavasti.

Ja joka tunnilta matkaan tarttuu joku ihan mahdoton sana, joka vetää huulet solmuun ja joka pitää katsoa uudestaan ja uudestaan kirjasta ennen kuin menee jakeluun. Tällä kertaa se oli verbi paropa eikun paprobavath (kirjoitetaan tietenkin poprobovoth, ne painottomat oot...). Alepan kassa katsoi meitä hitaasti (piti pokkansa hyvin kuitenkin) kun kesken kassatapahtumaa treenailtiin tuota verbiä.

Ja sitten piti tietenkin mennä jatkokursseille punaviinilasin ja oluttuopin ääreen kotimatkalla. Ja todellakin vain piipahtamaan, olut / viini on kyseisessä paikassa hirmu kallista, mutta se on ainoa paikka lähistöllä, jossa saa vielä polttaa. Ja kaiken lisäksi pomo sattui istumaan juuri samaisessa baarissa.

No, eipähän tule todellakaan kauaa istuttua ja kyllä kahden lasillisen / tuopillisen aikana saa tärkeimmät fraasit, verbit ja uudet sanat käytyä läpi. Henkilökunta ja muut asiakkaat taisivat kyllä hieman ihmetellä sitä meidän propopoopoppoovath-harjoittelua.


Siinä sitten  lähtöä tehdessä ja narikkarahoja kaivaessani muistin ostamani ässä-arvan ja raaputtelin sitä kun odottelin että ystävättäreni saa viinilasinsa juotua. Tämä toteaa: "Eiks toi pitäis tehdä pomon pöydässä?"

Voi reps kops, juu,  viiden sentin kolikolla. Mites ne henkilökohtaiset palkkaneuvottelut?

Spakoinoi nootze! Hyvää yötä!